Atelier Holsboer – Parijs, Frankrijk

holsboer_bed_klein2.jpg

Met zeker 200 musea en monumenten is Parijs een stad vol bijzonder artistiek, historisch en cultureel erfgoed en een uitgelezen plek voor studie en verdieping. Veel Nederlandse kunstenaars en schrijvers brachten een cruciale periode van hun leven in Parijs door. De ontwikkelingen van de afgelopen jaren laten zien dat Parijs op wereldschaal nog altijd meetelt op het gebied van de hedendaagse beeldende kunsten. Contemporaine kunstcentra zoals het Palais de Tokyo, Jeu de Paume, internationale musea en nieuwe galeries zijn te vinden in het stadscentrum en de banlieus, en de fotobeurs Paris Photo is internationaal toonaangevend.

Het Atelier Holsboer is gevestigd in de Cité des Arts in Parijs. Dit complex, dat zeer centraal is gelegen in de buurt van het Centre Pompidou, werd in 1957 opgericht en bevat 310 atelierruimtes die gehuurd of gekocht zijn door culturele instellingen uit de gehele wereld. Atelier Holsboer kan dankzij een legaat van mevrouw Wilma Holsboer worden gehuurd. De Nederlandse Ambassade in Parijs neemt de huur van het atelier voor haar rekening en het Mondriaan Fonds de kosten voor het verblijf van de kunstenaar. De resident woont en werkt in een atelier met een oppervlak van 47 m2. Het atelier is voorzien van een kleine keuken en badkamer. Er is geen aparte slaapkamer. Voor collectief gebruik beschikt het Cité over een werkplaats voor fotografen, een grafisch atelier en een keramiekoven. Deze werkplaatsen zijn echter van vrij eenvoudige middelen voorzien.

Daniëlle van Ark werkt tot en met 31 januari 2016 in het atelier. Daarna zal Martijn van ’t Veld (1 februari t/m 31 juli 2016) in dit atelier verblijven. Kunstenaars die in de eerder gebruik maakten van het atelier waren o.a.: Nanda JanssenMarie Ilse Bourlanges/Elena Khurtova, Femmy Otten, Stephan Keppel, Karin van Dam, Aglaia Konrad, Roger Cremers, Claudie de Cleen, Jeroen Jongeleen, het duo Liet Heringa/Maarten van Kalsbeek, Cees Krijnen, Ilse Frech, Arjan van Helmond, het duo Lonnie van Brummelen/Siebren de Haan, Joep van Liefland, Rafaël Rozendaal, Pablo Pijnappel, Juul Hondius, het duo Adi Hollander/Tamuna Chabashvili, Luuk Wilmering, Charlotte Schleiffert en  Alena Alexandrova.

 

 

RESIDENCY AT STUDIO HOLSBOER FROM MONDRIAAN FOUNDATION AT CITE INTERNATIONAL DES ARTS PARIS OCTOBER TILL MARCH 2014